2011. július 11., hétfő

XII. Jazz és a Bor fesztiváljának színpadán július 16-án, szombaton hallhatjuk a Babos Project Specialt

Zsebők Anita


Babos Gyula állandó fellépője a Jazz és a Bor fesztiváljának, a Babos Project Special nevű formációt 2005-ben alapította. A zenekar legfontosabb célkitűzései közé tartozik a roma zenei kultúra jazz muzsikába való integrálása. Bemutatkozó albumuk Variációk címmel jelent meg, melyet Fonogram-díjjal jutalmazták. Babos Gyula hazánk egyik legismertebb jazz gitárosa mellett, Veres Mónika énekel, Szakcsi Lakatos Róbert ül a billentyűk mögött, Balogh László dobol és Lakatos Pecek Krisztián bőgőzik és basszusgitározik. 2010-ben jelent meg a formáció legfrissebb lemeze, Rapszódia címmel.


Babos Gyula  Liszt Ferenc-díjas magyar dzsessz-gitáros, aki 2005-ben Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést kapott, s számos hazai, illetve külföldi jazz-zenésszel fellépett már és lemezt is készített. Felesége Katona Klári énekesnő. Alig volt tizenhét éves, amikor 1966-ban megnyerte a Magyar Rádió jazzversenyét. 1977 óta a Liszt Ferenc Zeneművészéti Főiskola tanára. Pege Aladárral, Kovács Andorral, később a Kexben, a Rákfogóban, Kőszegi Imre zenekarában játszott. Szakcsi Lakatos Bélával alapította a Saturnust. Szerepelt Szabó Gáborral, Frank Zappával. Egyik legfontosabb lemeze a Victor Baileyt, Terri Lyne Carringtont, és Jinda Györgyöt felvonultató Blue Victory című 1994-ben kiadott CD, amelyet Európa 12 országában terjesztettek. 1997-ben alakult meg a Babos Project Romani, amely együttes számos hazai és külföldi fesztiválon aratott sikert az elmúlt években (Marseilles, Eilat, Bukarest, London, Kassa) a SONY cég 1998-ban jelentette meg "Egyszer volt.." címmel a Project felvételeit. 1998-ban Take Fourral (Pege/Tomsics/Kőszegi) három lemezt készítettek. 2001-ben a legendás Herbie Mann-nel készített felvételt. Babos a jazzmuzsikusi és zeneszerzői (filmekhez és rajzfilmekhez is írt zenét) tevékenységén kívül pop- és kortárszenei előadók producere is. 1991-ben eMeRTon Díjat, 2003-ban, pedig Szabó Gábor-díjat kapott.


Veres Mónika már 15 évesen díjat nyert a Montenegrói díjfesztiválon, 1999-ben Nika néven jelent meg lemeze, 2000-ben „Az év tini énekese” lett. Gyermekkorában az Állami Operaház Gyermekkórusának tagja volt, 2006-ban az 56 csepp vér című rockmusical Júliáját játszotta el. A Kőbányai Zenestúdióban tanult, most az énekesnő elképesztő biztonsággal interpretálja a pop és jazz világsztárjainak slágereit. Idén Fonogram-díjat nyert  „az év közreműködő zenésze” kategóriában.


Szakcsi Lakatos Róbert 1975-ben született, Szakcsi Lakatos Béla fiaként. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után Svájcba ment és a baseli Zeneművészeti Főiskola hallgatója lett, itt előbb klasszikus, majd dzsessz szakon tanult. 1995-től zenei versenyek során nyerte el a kategóriadíjakat: így a legjobb zongorista és a legjobb szólista díját Krakkóban, 1995-ben, majd 1996-ban a Baseli Rádió szervezésében rendezett országos Bach zongoraversenyen első díjat kapott. 2001-ben ő nyerte meg a Montreux Jazz Festival nemzetközi szólózongora-versenyét. 2005-ben az avignoni dzsesszfesztivál keretében megrendezett, fiatal európai együttesek számára kiírt vetélkedőn a legjobb szólista díját kapta. Egyik legfontosabb számára saját zenekara, az Off Course, 2002-ben Erik Truffaz francia sztártrombitással adott ki közös lemezt. Nemrég pedig megjelent a BMC gondozásában a Szakcsi Generation with Jack DeJohnette and John Patitucci című CD, amelyen Szakcsi Lakatos Béla és két fia, valamint Oláh Kálmán, azaz négy rendkívüli zongorista játszik a világhírű dobossal és nagybőgőssel.


Balogh László dobos, fiatal kora ellenére rengeteg zenei tapasztalattal rendelkezik, zenélt együtt többek között, Egri Jánossal, Borbély Miklóssal, Harcsa Veronikával. Játszott a Babos Project Romani zenekarban is, és Veres Mónikával együtt a Headline zenekar tagja.

Lakatos Pecek Krisztián illusztris zenész dinasztia tagja. Az ő hangszere a bőgő, 2003-ban megnyerte a Bartók Rádió bőgőversenyét. Unokaöcsseivel triót alapítottak Pecek Lakatos Trió néven. Játszik Balázs József különböző formációiban, valamit Szakcsi Jr. Trióban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése