2011. július 1., péntek

Jazz mellé a Bor dukál


Szerző: Zsebők Anita


XII. Jazz és a Bor fesztiválja, Balatonbogláron idén is bővelkedik a minőségi borok kínálatában. A Balatoni-borvidék képviselői mellett tokaji és villányi pincészetek is jelen lesznek a fesztiválon. A továbbiakban egy kis ízelítőt olvashatnak:

"A bor anyja a fajta, A bor apja a termőhely, A sorsa az évjárat

Különleges villányi borok bölcsője Gere Tamás és Gere Zsolt pincészete. Boraikkal már több éve megtisztelik fesztivált. A pincészet egy különleges adottságokkal bíró, gyönyörű borvidéken zárja palackba a táj nemes nedűjét. Hamarosan megkóstólhatjunk a 2010-es évjáratú Olaszrizlinget, Rosé-t vagy Portugieser bort, a 2007-es páratlan Cabernet Sauvignon-t és egy Pinot Noir válogatást tartogatnak nekünk. Valamint egy frissítő meglepetéssel és készülnek a XII. Jazz és a Bor fesztiváljára.

A Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszik a Vylyan.  2008-ban elnyerte „Az Év Pincészete” címet Magyarországon, s még ugyanabban az évben Dániában is. A pincészetben a szüretkor beérkező szőlő többszöri válogatáson megy keresztül. Az érlelés magyar tölgyfából készült hordókban, valamint 15 gyönyörű ászokhordóban történik. Fajtától és évjárattól függően a vörösborok 6-18 hónapot töltenek hordóban, majd 3-4 hónaptól egy-két éves palackos érlelés után kerülnek ki a pincéből.  Balatonboglárra büszkeségüket a 2007-es Pinot Noirt hozzák, mely palackot így jellemzik: „Bíbor szín rubin reflexekkel. Meleg illatát a cassis (feketeribizli) uralja, ezt kísérik a fehérbors, a cédrus és a bourbon vanília fűszeres jegyei. Kiegyensúlyozott szerkezet, harmonikus ízek jellemzik, a fűszeres tanninok szinte beleolvadnak az élénk, piros gyümölcsös összképbe.” 

Tokaj

Tokaj-Hegyalja szívében található a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, melyet egyedi borai és gazdag történelme tesz ma is világszerte ismertté. Első osztályú területei több mint ötszáz éve szakadatlanul szolgálnak uralkodói családokat, a magyar arisztokráciát és a tokaji ínyencségekre vágyó borkedvelőket. A terület a két világháborút követően öt évtizeden át Csipkerózsika álmát aludta, amikor is 1991-ben a Bordeaux székhelyű Grands Millésimes de France nevű francia cégcsoport rátalált erre a rejtett gyémántra és új fényt kölcsönzött neki. Az új gazda, a szőlőtől az erjesztőtéren át az érlelőpincéig modern ruhába öltöztette a birtokot, és kibővítette azt a Tokaj belvárosában található történelmi Rákóczi Pincével és a patinás Rákóczi-Dessewffy Kastéllyal. 2009-ben a birtok új tulajdonosra talált Michel Reybier személyében, aki a Hétszőlőben meglátta és megtalálta azt a páratlan értéket és hagyományt, amely által a Tokaj-Hétszőlő méltán illeszkedhetett be a Grand Cru Classé Cos d’Estournel (Saint-Estèphe, Bordeaux), a Chateau Marbuzet és a Goulée birtokok (Médoc, Bordeaux) által alkotott nagy presztízst képviselő birtokcsoportba.
  


Az első igazi borlovag
Györgykovács Kispincészet tulajdonosa, Györgykovács Imre somlóvásárhelyi borász kapta meg 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét a hazai borkultúra és borászat fejlesztéséért, a magyar borok nemzetközi elismerésében betöltött szerepéért. Györgykovács a Somlói Borvidék elismert gazdája lett tiszta ízű és egészséges boraival. Egy hektáros birtokukon furmintot, hárslevelűt, olaszrizlinget és traminit termesztenek.


Balatonboglári- borvidék

A Balatonboglári borvidék a Balaton déli, Somogy megye északi dombos területeinek lejtőjén terül el Balatonkilititől Kéthelyig. A szőlőhegyek déli lejtői lankásak, míg az északi oldalon meredek löszfalakat találunk. Balatonboglár, Balatonlelle, Szőlősgyörök és Kéthely a legjelentősebb bortermelői központ a borvidéken.
A vidék jelentős pincészetei a Jazz és a Bor fesztiváljának állandó részvevői.

Légli Ottó balatonboglári borász az „Év borásza” lett 2010-ben. A családi birtok 33 hektárból áll, mely a Balatoni-borvidék gyöngyszemét képezi. Boraik célja a természetes értékek, mint gyümölcszamatok, savak, üdeség, és a tudatos, felelős emberi munka, mind teljesebb harmóniájának kifejezői legyenek.
Kiváló boraikat, Chardonnayt, Olaszrizlinget, Rajnai Rizlinget,  Sauvignon Blanc -t, Pinot Noirat, Merlot, Kékfrankosot, Pinot Blanc, Rizlingszilvánit , Muscat Ottonelt, Irsai Olivért, Zenit, valamint Zöldveltelinit lehet kóstolni.

A Bujdosó Pincészet 80 hektár szőlőbirtokon gazdálkodó tradicionális, nagy hagyományokkal rendelkező borász család. Fehér- és vörösboraink alapanyagait a megfelelően kezelt, válogatott, kiváló minőségű szőlőt, a dél-balatoni Balatonboglári Borvidék szívében, már apáink által is kiválónak tartott szőlőtermő helyeken termelik.
Olyan, hagyományos érlelésű, minőségi borokat kíván a család a fogyasztók asztalára juttatni; amelyek a francia eredetű világfajtákból készülnek. A termőtájra, a Balatonboglári Borvidékre jellemző könnyed, gyümölcsös, üde fehér és rozé borokat kínálnak. Valamint - a világfajták felhasználásával előállított - elegáns cuvé-ket, amelyeket itt megismerve rendszeresen fogyaszt majd a visszatérő vendég.

Pócz Pincészet mottója: A jó bor a szőlőben kezdődik, a borász csak „ronthat” rajta. A pincészet 1991-ben lett alapítva, de a család szőlőtermesztéshez, borkészítéshez való kötődése generációkra vezethető vissza. A Dél- balatoni borút kedvelt és nevezetes borászata. „Borászati filozófiánk: Átmenteni és megőrizni a borokban a szőlő íz-, zamatgazdaságát, gyümölcsös ízét. Miután sok szőlőfajtával dolgozunk, ez kiváló lehetőséget ad a borásznak a magas minőségű Cuvée borok készítéséhez. Azt gondolom, a "Cuvée"-k jelenítik meg igazán a pincészet egyediségét, a borász ízlésvilágát és a borvidék kiváló adottságait.”

Hujber Pincészet is mint a borvidéken sok helyen családi gazdaságként működik. A balatonboglári család célja, hogy a mindennapok borát forgalmazza, olcsón jó borokkal kínálhassa az érdeklődőket. Boraik üdék, frissek, zamatosak, kiválóan egészítenek ki családi ünnepeket, baráti beszélgetéseket.

Július 13. - 16. között alkalmuk van a hangulatos jazz mellé, ízlésüknek megfelelő bort is választani és eltölteni pár kellemes nyári estét Balatonbogláron! :)

Várjuk Önöket!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése