2011. június 23., csütörtök

XII. Jazz és a Bor Fesztiválja! Július 14-én elsőként színpadon a Django Free!

A XII. Jazz és a Bor fesztiváljának másik csütörtöki (július 14.) fellépője a Django Free!

Szerző: Zsebők Anita

Az újonnan alakult Django Free zenekar Django zenéjére jellemző lendületet és vidámságot próbálja megragadni. A repertoárban szerepelnek saját szerzemények és a műfaj klasszikusainak feldolgozásai.



A műfaj teremtője Django Reinhardt, roma származású dzsessz gitáros, Európa kiemelkedő dzsessz alakja volt. Ő munkássága alapján alakult ki, a jazz manouche vagy más néven gypsy swing, swing manouche, gypsy jazz.

A zenekar tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen ismerkedtek meg, és azóta játszanak együtt, Jász András szaxofonon, Hudák Zsófia nagybőgőn, Barta Zsolt és Horváth Márk gitáron.



A zenekar vezetőjével, Jász Andrással beszélgettünk:

Mi ösztönözte a Django Free megalakulását?

A zenekart 2008–ban alapítottuk, az én szervezésemben. A Zeneakadémia jazztanszékén ismertük meg egymást, illetve valakivel már eleve évek óta muzsikáltam más formációkban, a baráti összhang már eleve adott volt...

Mi jellemző rátok? Melyik koncertetekre vagytok a legbüszkébbek?

Djnago stílusú zenét játszunk de ennél jóval többet, a django zene hangszerelésében van jelen a bandában (nincs dob, csak akusztikus hangszerek, bőgő, gitár alapú zene) de főként a saját dalokat játszunk, illetve a műfaj egy- egy nagyobb klasszikusát..

A zenénket vidámság, mediterrán hangulatok, sodró lendület jellemzi melyben mi magunk is minden este, amikor játszunk, újra és újra felfedezzük magunkat.

2010-ben a MüPában léptünk fel a magyar Jazz Showcase rendezvényen, illetve idén 2011-ben mi nyitottuk meg a Magyar Jazz Ünnepét.



Milyen érzésekkel várjátok a "Jazz és a Bor Fesztiválját" Balatonbogláron?

Boglárral mindig is nagyon személyes kapcsolatom volt, fiatalabb koromban rengeteg időt töltöttem el itt, muzsikáltam, több barátom is ideköt. A Jazz és Boron léptem már fel, sőt Tücsi volt az, aki még zeneiskolás koromban, a jazztanszak előtt, már támogatott és fellépési lehetőséget biztosított. :-) Úgyhogy, Neki nagy szerepe van a pályámban. :-)

A boglári jazz fesztivált mindig nagy várakozás előzi meg nálunk muzsikusoknál, mert különleges hangulata van, és a szervezők részéről sosem tapasztalt kedvességet és megbecsülést kapunk, a közönség, pedig nagyon lelkes mindig. Szóval jó eséllyel pályázik a nyár koncertje címre!! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése