2011. június 10., péntek

XII. Jazz és a Bor Fesztiválja! Július 13-án színpadon a Fekete-Kovács Quintet!


Színpadon a Fekete-Kovács Quintet!

Szerző: Zsebők Anita/Szeli Dóra Réka

A "Jazz és a Bor Fesztiválja" idei első napján másodikként Magyarország egyik legkiemelkedőbb jazz muzsikusának zenekara, a Fekete-Kovács-Kornél által vezetett Fekete-Kovács Quintet lép színpadra.(2011. július 13.) 


Rögtön egy gratulációval kezdenénk, ugyanis a BMC gondozásában tavaly megjelent "Integro/Grandeur lemezért Fekete-Kovács Kornél az "Év hazai jazz albuma" kategóriában Fonogram-díjat vehetett át! A lemez egy igazi különlegesség, a kvintet tagjain (Bolla Gábor, Szakcsi-Lakatos Róbert, Soós Márton és Mohay András) túl a Pannon Filharmonikusok is közreműködnek az albumon.



Fekete-Kovács Kornél rendkívül sokat foglalkoztatott muzsikus, szólistaként és stúdiózenészként több mint száz lemezen működött közre, és hangszerelőként is folyamatos résztvevője a magyar kortárs-, jazz-, és könnyűzenei életnek.
Számos korábbi zenekara közül kiemelkedik a Brass Age, az Oláh Kálmán Szextett, a Blacksmith Workshop, illetve a jelenleg is működő Dés László Septet.
A Budapest Jazz Orchestra alapítója, 1998-tól 2005-ig művészeti igazgatója és szólistája. 2005-től a Balatonbogláron több ízben koncertező Modern Art Orchestra vezetője, 2006-ban pedig megalakította a Fekete-Kovács Kvintettet.  
Pályája során olyan neves nemzetközi zenekarokban játszott, mint az IASJ Big Band (Koppenhága), az EBU Big Band (Amszterdam-Budapest), a Brande International Music Workshop Orchestra (Dánia), az UMO Jazz Orchestra (Finnország), a Central Europian Jazz Connection, East Europian Artsamble és a Finn-Magyar Jazz Műhely.
Zeneszerzőként számos kisebb kompozíció mellett a Budapest Jazz Szvit szerzője.  Második big bandre íródott egész estés darabja, A Vándor, melynek premierjére 2002-ben került sor az EBU Jazz Orchestra előadásában. (Human circle - The Wayfarer, BMC CD 088). A művek sorában ezt követte a Zsoldos Bélával közösen jegyzett Üstdobverseny, utána a 2005-ben íródott Dedications című szvit, majd a Karácsonyi Napló, mely a Modern Art Orchestra első lemezének anyagául szolgált 2006-ban.  A Tölgy és a Méh című egész estés szerzeményét Wallace Roney és a Modern Art Orchestra mutatotta be a 2006-os Budapest Jazz Fesztiválon. Legújabb ambíciói a szimfónikus zenekari hangzás felé mutatnak. A Fekete-Kovács Quintet Symphonic Project, egy 90 perces zenei anyag, amely kvintett és a Pannon Filharmonikus Zenekar által került bemutatásra 2008 áprilisában, majd a Miskolci Szimfonikus Zenekarral 2009 márciusában.


1995-től 2010-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének, és 1998-tól  a Kőbányai Zenei Stúdió tanára.



Díjai: Fonogram-díj (2011), Artisjus Zenei Alapítvány díja (2000. és 2004.), Arany Zsiráf-díj (2000), eMeRTon díj - Az Év Zeneszerzője (2002), Liszt Ferenc-díj (2009).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése