2011. július 7., csütörtök

Szombat esti záró koncertek első fellépője a 1705 Kaltenecker-Dés-Piri trió lesz Július 16-án, a XII. Jazz és a Bor fesztiválján

Zsebők Anita


Kaltenecker Zsolt és Dés András, már régóta zenélnek együtt, Ausztráliából hazatérve ekkor lépett a színre Piri Béla, így alakult meg a 1705. A zenekar neve egyik számuk címéből ered, amit egy 1705-ös historikus billentyűs hangszeren írt Kaltenecker Zsolt.



Zenéjük fő inspirációja a Esbjörn Svensson Trio, Esbjörn Svensson  egyik legismertebb svéd jazzzongorista valamint Avishai Cohen izraeli jazz zenész és Brad Mehldau amerikai jazz zongoraművész. ”Különbség persze van sok: én másképp improvizálok, mint a fent említettek, illetve Rhodes-on játszom, Béla nem használ effekteket, Andris szettje pedig egészen speciális, hol a dob és az ütőhangszerek között, hol épp csak egy kisebb egzotikus ütőhangszer, mint például a riq az Angels-ben." – nyilatkoza Kaltenecker.


Kaltenecker Zsolt billentyűs 8 évesen kezdte klasszikus zenei tanulmányait, 1996-ban fejezte be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz- zongora szakát, majd Amerikában tanult. 1997-ben jelent meg első nagylemeze Ivory Tower,  majd az 1999-es Songs From The 20th Century az „Év Jazzlemeze” díjat kapta. Ezután turnézott szomszédos országainktól Japánig. 2008-ban megalapította a K.L.B nevű triót, amelyben Lukács Péter (gitár) és Borlai Gergő (dob) mellett játszott. 2009-ben Artisjus díjjal jutalmazták munkásságát.
Íme X. Jazz és a Bor fesztiválján készült amatőr felvétel a K.L.B zenekarról:

Dés László szaxofonos, zeneszerző fiaként született Dés András. Klasszikus-ütőhangszerek szakon tanult, már gimnazistaként a Lauder Javne iskola zenekara, a szefárd-zsidó zenét játszó Hey Band tagja lett. Egyik zenekar követte a másikat, egyszerre több világzenei produkcióban is részvett. 18 évesen kezdődött jazz pályafutása, többek között zenélt együtt Balázs Elemérrel, Szakcsi Lakatos Róberttel, Lamm Dáviddal, Juhász Gáborral. Édesapjával Dés Lászlóval és Geszti Péterrel játszott évekig a Jazz+Az zenekarban. Megismerkedett Kaltenecker Zsolttal, akitől eredetileg zongorázni tanult, majd Papesch Péterrel együtt alkottak formációt. Dolgozott együtt Fekete-Kovács Kornéllal is. Legfőbb tanárainak Édesapáját és Balázs Elemért tartja. Mostanában énekesnők dominálnak zenei életében Palya Bea, Szalóki Ági és Mitczura Mónika vendégzenésze. Tagja Lukács Miklós és Lantos Zoltán zenekarának, valamint saját Trióját vezeti.





Piri Béla basszusgitáros, bőgős nemrégiben tért vissza Ausztráliából, ahol 14évig élt és a The Ten Tenors nevű tízfős férfikórussal turnézta végig a világot. Mielőtt külföldre költözött volna Kaltenecker Zsolttal zenélt már együtt, és egykori megbeszélésük alapján, mikor visszatért Magyarországra, felkereste és megalakult a 1705J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése