2011. május 31., kedd

Shape of My Heart – Japán után a MÜPA színpadán mutatja be új lemezét Szőke Nikoletta

Forrás - zene.hu
Szerző - Szeli Dóra Réka

Szőke Nikoletta jazzénekesnő negyedik önálló albumát mutatja be Shape of My Heart címmel 2011. május 10-én a Művészetek Palotája Fesztivál Színházának színpadán, 19.30-tól.

A Shape of My Heart idén februárban jelent meg a japán Atelier Sawano gondozásában. A Szigetországban az album pillanatok alatt felkerült a lemezeladási listák élére, a HMV és a Tower Records vokális jazz előrendelési listáját két hétig vezette. A világ legnagyobb jazzlemez boltjában, a JazzTokyo-ban pedig a jazz összesítettben második helyre került, Miles Davis Bitches Brew Live című lemeze után, megelőzve ezzel Brad Mehldau Live in Marciac című lemezét.


A különleges hangú énekesnőre hamar felfigyelt a nagyvilág. 2005-ben több száz fiatal tehetséggel kelt versenyre, és elnyerte a Shure Montreux Jazz Voice Competition első díját és a közönségdíjat.


Nikoletta nemzetközi karrierje azóta is töretlen. 2006 januárjában első magyar énekesként meghívást kapott New York-ba a 33. IAJE Konferenciára. A művésznő debütáló lemeze 2008-ban jelent meg Golden Earrings címmel, 2009 januárjában a híres japán kiadó, az Atelier Sawano kínált neki lemezszerződést. Nikoletta két lemezének (A Song For You és Golden Earrings) japán sikerei olyan hatással bírtak a jazz világára, hogy 2009 májusában mindkét korong megjelent az Egyesült Államokban is. Szőke Nikoletta nemzetközi hírneve a tízszeres Grammy-díjas világsztár, Bobby McFerrin fülébe is eljutott, és Nikit kérte fel, hogy énekeljen duettet a művész budapesti koncertjén.


A Shape of My Heart megjelenését Japánban hatalmas érdeklődés előzte meg, köszönhetően a korábbi albumok sikereinek, illetőleg a Szőke Nikoletta Quartet 2010-es teltházas koncertjeinek a patinás tokiói jazzklubban, a Cotton Clubban. A világ egyik legismertebb jazzkulbbjában olyan neves világsztárok szerepelnek rendszeresen, mint a Branford Marsalis Quartet, a Roy Hargrove Quintet, Natalie Cole, Mike Stern, Jim Hall, Brian Blade vagy például a Manhattan Transfer.

Az anyagot, - csakúgy, mint az előző korongot, a My Song-ot - Niki állandó zenésztársaival, Szakcsi Lakatos Róberttel (zongora), férjével, Barcza Horváth Józseffel (nagybőgő) és Mohay Andrással (dobok) rögzítette. Az új lemez gondosan kiválasztott repertoárjában szerepelnek saját szerzemények és egyedi hangvételben feldolgozott pop dalok is, például Stingtől, George Michaelttól vagy Aretha Franklintől. Az egész lemezre jellemző a quartet által az évek során kialakított egységes, lírai hangzás, miközben nagyon sokszínű, változatos, dinamikus anyagot hallunk.


A Shape of My Heart album előkészületeivel kapcsolatban kérdeztük a művésznőt.

Az előző album rögzítéséhez külföldre utaztatok. A Shape of My Heart hol készült?

A lemez felvétele Magyarországon, a diósdi Phoenix Studios-ban zajlott, két napon át. A stúdiómunkát intenzív próbafolyamat előzte meg természetesen, ezért is tudtuk ilyen rövid idő alatt felvenni az anyagot. Kisgyermekes anyukaként ragaszkodtam ahhoz, hogy ne kelljen külföldi stúdióba utaznom, mint az első, japánoknak felvett lemezemnél, amelyet még Münchenben rögzítettünk.

A lemezen feldolgozások és saját szerzemények is szerepelnek, amelyekhez te írtad a dalszövegeket. Hogyan formálódott a koncepció?

Tizenkét dal található az albumon, melyből öt saját szerzemény, a többi pedig popfeldolgozás illetve jazz standard. Az öt saját szerzeményből kettőt Józsi, kettőt Robi, egyet pedig egy nagyszerű zenész barátunk, Rozsnyói Péter írt. Az angol szöveget mindegyikhez én írtam, attól függően, hogy milyen benyomásom volt a dal hangulatáról első hallásra. Van, amelyikről egy szenvedélyes szerelem, van, amelyikről éppen egy nagy csalódás jutott eszembe, de van olyan szövegem is, ami a gyermekkor utáni vágyakozásról szól, amikor még mindannyian egy nagy játszótérnek látjuk az egész világot. A feldolgozásoknál pedig mindig fontos szempont a személyes kötődés - akár a dallamvilága, akár a szövege, akár a hangulata iránt -, legyen szó popdalról vagy jazz kompozícióról. Így kerülhetett fel a lemezre például egy régi kedvencem, George Michael Jesus To a Child című
száma vagy a címadó Sting dal, a Shape of My Heart.

Különleges élményben volt részed a Shape of My Heart elkészülése közben.

Második gyermekemmel, Milánnal akkor jártam az ötödik hónap végén. Az élet olyan érdekes fordulatokat tud produkálni. Sokan azt hiszik, hogy az énekesi pálya nehezen összeegyeztethető az anyasággal, az én életem viszont - számomra csodálatos módon - pont úgy alakult, hogy az eddigi négy lemezemből hármat áldott állapotban vettem fel. Az első kettőt Biankával, a negyediket pedig Milánnal a szívem alatt énekeltem fel.

Melyik dal a személyes kedvenced az albumról?

A nagy kedvencem az előbb említett Jesus To a Child. Régi vágyam teljesült azzal, hogy ezt a dalt felvettük lemezre. A dal eredetileg ballada, de a próbákon a fiúk egy olyan grooveötlettel álltak elő, amitől rögtön lüktetni kezdett, és az első próbálkozásra éreztük, hogy nagyon erős atmoszférája van. Sikerült úgy a saját képünkre formálni, hogy közben megmaradt a dal eredeti mondanivalója. Büszkék vagyunk erre a feldolgozásunkra.

A Shape of My Heart magyarországi bemutatója után sem fogsz unatkozni. Mire készülsz?

Nagyon sűrű lesz számomra a 2011-es év. Egyrészt a lemezbemutató után játszani fogjuk országszerte a Shape of My Heart anyagát, másrészt ősszel bemutatunk egy vadonatúj, magyar nyelvű R’n’B-jazz produkciót, melyben a quartet kiegészül Lamm Dávid gitárossal, valamint két szenzációs fiatal zenésszel, Bolla Gábor szaxofonossal és Pecze Balázs trombitással. Oláh Kálmán zongorista-zeneszerzővel készülünk egy Michel Legrand esttel, melyben Balázs Elemér és a férjem, Józsi fogja alkotni a ritmusszekciót, és Winand Gáborral ketten fogunk énekelni szólóban és duóban egyaránt Kálmán által egyéni módon hangszerelt Michel Legrand szerzeményeket. Mindemellett októberben rögzítjük az ötödik lemezemet a quartettel, melynek megjelenése jövő év februárjában lesz, valamint felkért vendégszereplésre Aaron Hardin amerikai R’n’B/soul producer egy karácsonyi lemezre, melynek megjelenése november elején lesz az Egyesült Államokban. Azt hiszem, nem fogok
unatkozni.

A lemezbemutató koncerten a Shape of My Heart anyagát hallhatjuk, a Szőke Nikoletta Quartet előadásában: Szőke Nikoletta – ének, Szakcsi Lakatos Róbert – zongora, Barcza Horváth József – nagybőgő, Mohay András – dobok. Vendégművész: Tony Lakatos – szaxofon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése