2012. július 1., vasárnap

Szerencsés véletlen, hogy nem autószerelőnek ment – chatvégen Rozgonyi Péter hangmérnök

by SzDR

Rozgonyi Péter, Artisjus-díjas hangmérnökünk, szinte a kezdetektől járul hozzá a „Jazz és a Bor Fesztiválja” sikeres lebonyolításához. Keze alatt mondhatjuk, hogy a jazz zenei élet legnevesebb előadói fordultak meg. A fesztivál idején a mi Rozink egy külön kis szigetet birtokol, és az avatatlan szem mindössze annyit láthat, hogy egy fotelból ülve hallgatja a koncerteket és időnként mintha az előtte lévő keverőpulton igazítana valamit. Péter valójában hosszú évekig tanulta ezt a tevékenységet, és amikor nem Balatonbogláron fesztiválozik, akkor 20 éves hangmérnöki tapasztalatával a háta mögött az R27 Stúdiót vezeti: felvételeket készít, mixel, masterel és koncerteket vesz fel. Persze kicsit tovább kíváncsiskodtunk …

Mikor és hogyan lettél hangmérnök?
Rozgonyi Péter: 1993-ban készítettem az első önálló felvételemet, azóta kb. 450 lemezt csináltam. Ahogy az már lenni szokott, a pályámat egy szerencsés véletlennek köszönhetem. Egyébként valszeg autószerelő lennék ... :-)
Vannak kedvenc zenéid, zenekaraid?
Rozgonyi Péter: Szinte mindenféle zenét hallgatok. Igazából hangulatfüggő... Mindenki a kedvencem, akivel jó dolgozni, így elmondhatom, hogy mindegyik munkámat szeretem, és mindegyiket másért. Van, amit éppen azért, mert nagyon rossz lett, de sokat tanultam belőle.
Pontosan mióta is jársz Balatonboglárra?

Rozgonyi Péter: Tücsi biztosan jobban tudja, mióta járok Boglárra, de imádok ott lenni, mert mindenkit szeretek. A szúnyogokat is!!!
(Pedig azok igazán kegyetlenek és nem viccelnek, ha vérszívásról van szó! - a szerk.)
Milyen a 2012. éved egyébként? Érzel valamit a misztikumából? :-)

Rozgonyi Péter: Misztikusnak nem tartom 2012-t, mert nem vagyok "hívő". Az évem szakmailag borzasztó! Remélem, a fesztivál javít valamit a dolgon!!! :-)
Milyen bort hűtsünk be neked?
Rozgonyi Péter: száraz rose -t.......:-)))))))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése