2012. június 25., hétfő

Jász András Kultúrfunk

by SzDR

Ahogyan az már lenni szokott, idén is bemutatjuk fesztiválunk fellépőit szépen, ámde nem sorjában :-)! Kezdjük egy igen figyelemre méltó és tehetséges fiatalemberrel, Jász Andrással és nagyszerű zenésztársaival a fesztiválra hangolódást - hölgyeim és uraim, 2012. július 12-én, csütörtökön első zenekarként a XIII. "Jazz és a Bor Fesztiválja" színpadán a Jász András Kultúrfunk!


Jász András sokszínű zenéjét a balatonboglári jazzerek tavaly már megismerhették, akkor a Django Free formációval lopta be magát a szívekbe. A népszerű és sokat foglalkoztatott (nem kevésbé jóképű! megj. a szerk. nő) szaxofon művész 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán, játékában a funkos hard-bopos hatás érezhető. 2007-ben részt vett Jackie Orszaczky utolsó hazai koncertjein, illetve fellépett Billie Cobham-mel Budapesten. Jelenleg olyan zenekarokban szaxofonozik, mint a Ghymes együttes vagy a Kéknyúl Hammond Band.



A biográfiátok szerint 2011-ben, hosszas tervezést követően alakultatok meg. Hogy is volt ez pontosan?

Jász András:  A hosszas tervezgetés elsősorban rám vonatkozik abban az értelemben, hogy már nagyon rég érlelődött bennem egy új banda gondolata, ahol esetleg eljátszhatjuk a főként a diplomázásom után írt dalaimat. Ezen kívül kezdett körvonalazódni bennem egyfajta dallamvilág és hangzás, aminek teret szerettem volna engedni. Két barátommal-kollégámmal külön-külön ismerkedtem meg, de mindkettőjük játékában az első pillanatban hallottam, hogy van közös mondanivalónk a zenéről, ezért is gondoltam úgy, hogy ők lennének a legmegfelelőbbek erre a zenei kísérletezésre. Sebestyén Áron nagyon dallam centrikus zongorista, ami nekem nagyon fontos, Szabó Tamás pedig azt a feszességet tudja hozni, ami egy miénkhez hasonló funk alapú jazz zenénél elengedhetetlen. Ezen kívül mindketten benne vannak minden új 'őrületben' :-) és kísérletezésben.



Nagyon egyedi és trendi a zenekar neve :-) - Te találtad ki?

Jász András Funk alapú jazz zenét játszunk, kalandozunk a blues és a jazz határán, mindezt megpróbáltam kultúrformába önteni. Elek István mondta egyszer velem kapcsolatban, hogy ha egyszer saját zenét csinálok, akkor az olyan kulturmuzsika lesz. Hogy ez baj-e, nem tudom.

Nembaj, Andris, nem baj! Még ilyet, sokat! (megj. a szerk.)

A Kéknyúl koncerteken alaposan meg szoktátok táncoltatni a közönséget – most mire számíthatunk?

Jász András  Valóban, a Kéknyúlban íródott kompozíciókhoz hasonlóan itt sem egy feltétlenül a koncert egész hosszát nézve "egy helyben ülős jazz koncertről" van szó :-), de ezt általában a közönség eldönti :-)



Mik a tervek Boglár után? Turné, lemez, új dalok?

Jász András Készül az első lemezünk, „Lulu a moziban" címmel. A mostani dalainkat tartalmazza majd, azt ahol most tartunk, reméljük, ősz táján a közönségünk a kezében tarthatja. Ez természetesen teljes egészében meghatározza a mostani nyarunkat, de próbálkozunk jelen lenni több helyen is. A Múzeumok Éjszakáján a Vajdahunyad várában játszottunk, júliusban a Balatonboglár után az első Jászberényi Jazz Napok vendégei leszünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése