2010. szeptember 2., csütörtök

Jazzportré apropó – terítéken Dés András konzerves finomságai

Dés András gyakori vendég Balatonbogláron, különböző formációival igen nagy népszerűségnek örvend a fesztivállátogatók körében. Dés András művészete az előző riportban bemutatott festőművészt, dr. Kiss Attila Andrást is megihlette. Bár a magyar jazz zenei palettán különleges színfoltot képviselő kedvelt ütős-művészünk idén nem lépett a fesztivál keretei között színpadra, az őt ábrázoló akvarell bemutatása kitűnő alkalom arra, hogy kicsit kifaggassuk közelmúltjáról, jelenéről, és terveiről.



András jazz-pályafutása a Bosambo zenekarral kezdődött. Az együttes basszusgitárosa, Barcza Horváth József meghívta az Off Course nevű bandába, ahol olyan meghatározó zenészeket ismert meg, mint Balázs Elemér, Juhász Gábor és Szakcsi Lakatos Róbert. Játszott Kovács Linda zenekarával, ekkor dolgozott először Lamm Dáviddal, akivel azóta számos helyen játszottak együtt.

A fiatal művész valószínűleg soha egyetlen percet sem unatkozott: 1998-től két év Jazz+Az következett, ezzel szinte egy időben Kaltenecker Zsolt is elhívta zenélni, a közös termék egy duó lemez lett. Papesch Péter basszusgitárossal kiegészülve még további két trió album készült, majd András közreműködött Kaltenecker Zsolt és Andrew J elektronikus albumán is.

2000 őszétől Dés András együtt zenélt Balázs Elemérrel, Balázs Józseffel, Winand Gáborral, aki később saját quartetjébe is elhívta játszani. A Balázs Elemér Group öt lemezén működött közre, a zenekar tagjaként olyan világhírű zenészekkel muzsikált együtt, mint az amerikai szaxofonos Charlie Mariano és a katalán énekesnő, Nuria Rial.

Az utóbbi időben András a hölgyekre koncentrál - a Mitsoura (Juhász Miczura Mónika énekesnő csapata), Palya Bea (akivel mellesleg 2009 januárjában együtt játszott a Carnegie Hall-ban), illetőleg Szalóki Ági zenekarai játszanak kiemelt szerepet az életében. András jelenleg Lukács Miklós kvintettjében és Lantos Zoltán Mirrorworld nevű zenekarában játszik még.

A Dés András Trió 2007 ősze óta létezik, 2008 szeptemberében kiadták az „Unquiet Stillness“ című debütáló albumukat. A Trió tagjai - Dés András, Oláh Szabolcs gitár, Szandai Mátyás bőgő.


A zenekar időközben Szabó Dániel zongoraművész közreműködésével quartetté bővült.


Mit szeretsz leginkább a "Jazz és a Bor Fesztiváljában"?

DésA Tücsi személye az, amitől különlegessé, otthonossá, egyszóval Tücsissé válik Balatonboglár. Az egész fesztiválnak intim, baráti hangulata van, a stábbal jó dolgozni és jó ott lenni. Persze a kiváló borokról sem szabad megfeledkezni, a különleges atmoszférához azok is jelentősen hozzájárulnak.

Milyen bort fogyasztasz általában szívesen?

DésA Nagyon változó. Nyáron, napközben szeretem a könnyű fehérborokat, a dél-balatoniakat különösen. Esténként illetve télen viszont szívesen iszom testesebb szekszárdi, villányi vörösborokat.



Te magad is kísérletező alkat vagy, szívesen párosítasz össze egymástól látszólag különböző dolgokat. Hogyan fogadja a közönség a Konzervnyitó Akciócsoportot?

DésA Szandai Matyival találtuk ki, hogy kéne egy különleges sorozatot indítani, amely túlmutat a hagyományos jazzklub keretein és formáin. A koncerten túl olyan interaktív közösségi élményt szerettünk volna megteremteni, ahol a hagyományos szerepek átalakulnak és bármi megtörténhet. Minden alkalommal vendéget hívunk, aki kapcsolódik az aktuális témához, amire a zenészek darabot írnak. Egy idő után a közönség is bekapcsolódik a beszélgetésbe, az ő aktív részvételükkel válik teljessé a Konzervnyitó koncepciója. Az eddigi tapasztalatok alapján mindenki nagyon élvezte a Konzervnyitó esteket, úgy tűnik, valóban sikerült valami olyat létrehozni, ami hiánypótló a magyar kulturális életben.

Az akciócsoport tagjai:

Bacsó Kristóf – szaxofon
Ávéd János – szaxofon
Oláh Szabolcs – gitár
Szabó Dániel - zongora
Lukács Miklós – cimbalom
Szandai Mátyás – nagybőgő
Dés András – ütőhangszerek

Te hogy éled meg a Konzervnyitó Akciócsoport estjeit?

DésA Minden eddigi alkalom mély nyomot hagyott bennem. Olyan tömény, nagy erejű estek voltak, ahol a zene és beszélgetés egyaránt „mélyen szántott“, fontos dolgokról esett szó őszintén, nem kerülve a vitákat, érzékeny pontokat sem.

Milyen témák rejtőznek őszre a tarsolyodban?

DésA Az őszi évad is nagyon izgalmasnak ígérkezik: a marczin (www.marczi.hu) folytatjuk a sorozatot, vendégeink Schilling Árpád, Mireisz László, Al Ghaoui Hesna és Spiró György lesznek.



Szükséges-e szerinted, hogy a Jazz populárisabb legyen?

DésA Azt gondolom, hogy a jazznek olyannak kell lennie, amilyennek a jazz-zenészek szeretnék. Nem az a probélma, ha nem elég populáris, sőt! A legfontosabb, hogy a zene és a zenész szinkronban legyen. Pont az a lényeg, hogy senkiben ne legyen semmiféle megfelelési kényszer, se a szakma, se a közönség felé. Ha valaki igazán őszinte zenét csinál, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb megtalálja a közönségét. Persze van, aki a nehezebb utat választja, ami nem hoz rövidtávú eredményeket. A körülöttem lévő példák elsősorban nehézségeket, erőlködést és viszonylag kevés sikerélményt mutatnak, de mindennek ellenére hiszek abban, hogy hosszú távon megéri.



Hol játszol mostanság?

DésA Próbálom saját zenekaromat, a Dés András quartettet életben tartani és közben továbbra is sokat játszom a két énekesnővel, Palya Beával és Szalóki Ágival. Sok jazz formáció tagja vagyok, de ezekkel elég keveset játszunk. A Lukács Miklós quintet, Winand quartet, a Lantos Zoltán‘ Mirrorworld egytől egyig fantasztikus zenekarok, kevés koncerttel. A Kaltenecker Ganggel októberben megyünk egy két hetes cseh turnéra, azt nagyon várom.


Miről fog szólni 2011?

DésA Jövőre jó lenne új lemezt csinálni, illetve a Konzervnyitó Akciócsoportot országosan is ismertté tenni, hogy ne csak a budapestieknek jusson ki ebből a különleges élményből.


András, drukkolunk!!!

Kapcsolódó linkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése