2010. augusztus 2., hétfő

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint első alkalommal járt a Fesztiválon. A két fiatal művész jelentős sikereket tud már a háta mögött, több ismert formációban bukkannak fel nap, mint nap. Nevüket nem csak a hazai rajongók, hanem messzi országok jazz kedvelői is jól ismerik.

Veronika és Bálint 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán, azóta is számos közös projektben zenélnek együtt.

Harcsa Veronika 2005-ben adta ki első lemezét "Speak Low" címmel, amely Japánt is meghódította, csakúgy, mint a 2008-ban megjelent „You don’t know it’s you” album. Veronika igen szorgos zeneszerző, 2008 novemberében az A38 hajón teltház előtt mutatta be „Red Baggage” névre keresztelt harmadik lemezét (egy évben két lemez!!!). A Harcsa Veronika Quartet (melynek Bálint is gyakran látott vendége) 2005 óta koncertezik, emellett a népszerű énekesnő fellép az Erik Sumo Band-del, A Bin-Jip-pel (Harcsa Veronika, Andrew J, Gyémánt Bálint, Kaltenecker Zsolt - ), színdarabokhoz szerez zenét és még sorolhatnánk.



Gyémánt Bálint 2007 szeptemberében ösztöndíjat nyert Oslo-ba a Norwegian Academy Of Music intézményébe. A Norvég Zeneakadémia első magyar hallgatójaként Hakon Storm és Staffan William Olson voltak a tanárai. Bálint rövid idő alatt a magyar jazz élet kiemelkedő szereplőjévé vált, saját triót alapított, tagja a Bin-Jip-nek, többek között olyan hazai kiválóságok hívjak vendégükként, mint Harcsa Veronika, vagy a Transform Quintet. Mind hazai mind nemzetközi koncertek, fesztiválok, klubok aktív, rendszeres fellépője.

A „Jazz és a Bor Fesztiválja” színpadán elsősorban Harcsa Veronika szerzeményeit hallhattuk. Veronika elbűvölt bennünket hangjával, Bálint pedig virtuóz gitárjátékával. A közönség együtt dúdolta a rádiókból ismert dallamokat (Too early, Red Baggage) a két sztárral.





Hogy éreztétek magatokat nálunk?

Harcsa Veronika Nagyon jól. Régóta tudok a fesztiválról, több ismerősömnél ittam a Jazz és a Bor-os poharakból, és reméltem, hogy egyszer én is felléphetek itt. Nem túlpörgetett, emberi léptékű, nagyon jó hangulatú fesztivál. A szervezőgárda, különösképpen a főszervező Tücsi olyan figyelemmel van a fellépők iránt, amilyet máshol nem látni. Nagyon jól esett.

Gyémánt Bálint Ez a rendezvény egy különleges színfoltja a magyar jazzvilágnak. Először 19 évesen volt szerencsém itt lenni, mint hallgató, így most még nagyobb élmény volt, mint fellépő részt venni a fesztiválon.


Kóstoltatok bort? Milyen tapasztalataitok vannak a magyar borokkal-borkultúrával?

Harcsa Veronika A koncert után egy könnyű rosét kóstoltam, isteni volt. A jazzt sokan társítják a borokkal, így több vezető hazai borászatnál volt már alkalmam fellépni, sőt, kóstolni, pincét bejárni is. Nagyon örülök, hogy itthon is készülnek világszínvonalú borok. Szerintem erre büszkék lehetünk.

Gyémánt Bálint Sajnos én mindig vezetek, így ez nem lehetséges... :D


Hogy kezdődött a közös zenélés?

Gyémánt Bálint Veronika beszámolt.. :D:D:D:D

Harcsa Veronika :-D mármint a beszámolást úgy érti, hogy egy-két-há...
A főiskolán osztálytársak voltunk, de furcsa módon végzősként zenéltünk először együtt. Onnantól viszont egyértelmű volt, hogy a quartetem lemezeire is elhívjam Bálintot, a Bin-Jipben pedig már mindketten alapítótagok vagyunk. A duókoncertjeink a spontaneitásról szólnak, ez nem egy külön zenekar, hanem a quartetem dalainak alkalomszülte újragondolása, illetve ilyenkor mindig előkerül néhány feldolgozás is közös kedvenceinktől.

Milyen terveitek vannak közösen és külön-külön?

Harcsa Veronika A Bin-Jip bemutatkozó lemeze itthon szeptember elején jelenik meg, ehhez kapcsolódik egy év végi országos bemutatóturné, illetve egy Művészetek Palotája-beli fellépés is. Emellett a Quartetem új lemezén is dolgozunk, amin magyar költők versfeldolgozásai lesznek hallhatók, ehhez most írom a dalokat, és már elkezdtünk próbálni. A kész lemez várhatóan jövő tavasszal kerül a boltokba.

Gyémánt Bálint A duó fellépéseken kívül, alkalmanként Veronika quartetjében van szerencsém vendégeskedni, illetve a Bin-Jip nevű közös nujazz formációban együtt feszegetünk teljesen más zenei határokat Kaltenecker Zsolt és Andrew J társaságában. Ezen kívül aktív tagja vagyok még a Transform Quintet, a Hamondárium illetve a saját nevemmel fémjelzett triónak is. Sok izgalmas formációban zenélhetek kiváló muzsikusokkal és ez nagyon inspirál.


Hol léptek fel legközelebb együtt?

Harcsa Veronika duókoncerteket rendszeresen játszunk a Budapest Jazz Clubban. Egyébként a következő nagy esemény a Sziget Fesztivál, ahol a Bin-Jip önálló koncerttel, és a Cseh Tamás emlékkoncert résztvevőjeként is jelen lesz, de természetesen lesz HVQ koncert is a jazz színpadon.



Kapcsolódó weboldalak:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése